• banner 1
  • banner 2
  • banner 3

Alleenstaande ouders - uitkering en kindgebonden budget belastingdienst

Alleenstaande ouders met bijstandsuitkering krijgen in 2015 door de Participatiewet een lagere uitkering van de gemeente. Daardoor komt een alleenstaande ouder (theoretisch) sneller uit de bijstand.

Op 1 januari 2015 is de Participatiewet ingegaan. De Participatiewet brengt wijzigingen voor de Wet werk en bijstand en daarmee voor je bijstandsuitkering. Een van de wijzigingen is het verdwijnen van de alleenstaande-oudernorm. Dit gaat over de hoogte van de bijstandsuitkering voor alleenstaande ouders. De bijstandsuitkering van een alleenstaande ouder was altijd hoger dan die van een alleenstaande, omdat je een toeslag kreeg. De toeslag die de alleenstaande ouder van de gemeente kreeg in 2014 is nu verdwenen.                                                             

De alleenstaande ouder toeslag van de gemeente krijg je nu met de kindertoeslag (kindgebonden budget) van de Belastingdienst. De kindertoeslag is met een bijstandsuitkering € 254,00 per maand. Daarnaast krijg je per kind nog een kindgebonden budget, dit deel van het kindgebonden budget is dus afhankelijk van hoeveel kinderen je hebt. Die € 254,- is niet afhankelijk van hoeveel kinderen je hebt, die krijg je omdat je alleenstaande ouder bent.

De bijstandsuitkering van een alleenstaande ouder was in 2014 € 1162,- (globaal genomen, dit kan anders zijn door medebewoners, inkomsten etc).

De bijstandsuitkering van een alleenstaande (ouder) is in 2015 € 912,79 (zonder vakantietoeslag).

Omdat de uitkering lager is, kan je met een baan en eventueel alimentatie sneller uit de bijstand komen. Stel dat je het geluk hebt dat je € 200,- alimentatie ontvangt, dan kan je met een salaris van € 713,- per maand uitstromen uit de bijstand.