• banner 1
  • banner 2
  • banner 3

Arbeidsverplichtingen in de Participatiewet

Arbeidsverplichtingen in de Participatiewet vanaf 1 januari 2015

Met een bijstandsuitkering heb je diverse verplichtingen, zoals de arbeidsverplichting. Dit houdt in dat je verplicht bent om ‘algemeen geaccepteerde arbeid’ te aanvaarden en te behouden. Algemeen geaccepteerde arbeid wil zeggen dat het een normale baan is. Een baan in de prostitutie is bijvoorbeeld niet ‘algemeen geaccepteerd’. De arbeidsverplichting geldt al vanaf het moment dat je een bijstandsuitkering hebt aangevraagd.

 

Wat is er nieuw aan de arbeidsverplichting vanaf 1 januari:

- verplicht om 3 uur per dag te reizen voor een baan. De 3 uur geldt voor het vervoermiddel dat voor jouw geschikt is. Dus heb je geen auto, dan geldt de 3 uur per openbaar vervoer.

- aanvaarden van een baan in een andere gemeente;

- bij een langdurige baan, dus voor minimaal een jaar, verhuizen naar een andere gemeente (of natuurlijk heen en weer reizen);

- het krijgen van een baan mag niet worden belemmerd door je kleding, gebrek aan persoonlijke verzorging of gedrag;

 

Als je je niet houdt aan deze verplichtingen dan riskeer je een verlaging van je uitkering, een maatregel. De maatregel bestaat uit minimaal 1 maand geen uitkering tot maximaal 3 maanden.

Als het een tweede of volgende keer voorkomt binnen 1 jaar kan de verlaging steeds verhoogd worden met 3 maanden.

 

Sorry, mooier kan ik het niet maken. Wel kan ik de regels aan je bekend maken. Overigens blijkt uit een onderzoek van Binnenlands Bestuur dat 1 op de 3 ambtenaren ook moeite heeft met deze strenge regels. Misschien zit daar nog een lichtpuntje.