• banner 1
  • banner 2
  • banner 3

Bijzondere bijstand

Wanneer heb je recht op bijzondere bijstand (in het algemeen)?

Bijzondere bijstand kan je volgens artikel 35 Participatiewet krijgen als er noodzakelijke kosten zijn die uit bijzondere omstandigheden voortkomen. De wet legt niet uit wat deze begrippen inhouden.

De rechtspraak heeft wel in individuele uitspraken ingevuld wat nou ‘noodzakelijk’ is en wat ‘bijzondere omstandigheden’ zijn. Daarnaast heeft elke gemeente zijn eigen beleid over wanneer je bijzondere bijstand krijgt. Ik heb gemerkt dat dat enorm kan verschillen, doet een (kleine) gemeente niet moeilijk over verhuiskosten, in andere (vooral grote) gemeenten krijg je hier bijna nooit wat voor. Denk aan een scheiding of huisuitzetting, zijn dit nou bijzondere omstandigheden? Hier wordt dus verschillend mee omgegaan.

 

Een voorbeeld van wat noodzakelijk is kan worden gegeven bij een verhuizing. Verhuis jij met een sociale of medisch urgentie dan krijg je al snel bijzondere bijstand. Maar verhuis jij omdat je dichter bij je moeder wilt wonen of omdat je groter wilt wonen, dan zal dit over het algemeen worden afgewezen. Dit is dan geen ‘noodzaak’ maar een eigen keuze.

 

Een voorbeeld van wat bijzondere omstandigheden zijn kan worden gegeven bij reiskosten. Gewone reiskosten, naar je vriendin, de supermarkt of een dagje uit, moet worden betaald van je uitkering. Dit zijn normale kosten van het leven. Maar als jouw kind is opgenomen in een instelling, detentie of een pleeggezin en bezoek je die (verplicht?) dan is dit al een bijzondere situatie. Ook bijvoorbeeld reiskosten voor je kind die naar een school gaat waarvoor deze ver moet reizen (vaak als het meer dan 2 zones betreft) en er is geen vergelijkbare school dichtbij. Of als een kind halverwege het jaar door bijzondere omstandigheden niet meer bij de moeder kan wonen (opgenomen in detentie of verslavingskliniek). Het kind gaat bij de vader wonen en kan dat schooljaar niet meer van school wijzigen. Hierdoor maak je door bijzondere omstandigheden noodzakelijke reiskosten.