• banner 1
  • banner 2
  • banner 3

Individuele inkomenstoeslag (oud - Langdurigheidstoeslag)

De individuele inkomenstoeslag (2014: langdurigheidstoeslag)

De langdurigheidstoeslag is in de meeste gemeenten blijven bestaan vanaf 1 januari 2015. Ik weet dat Rotterdam en Leiden de toeslag niet meer toekent. Van andere gemeenten hoor ik dat de toeslag nog wel wordt verstrekt en eigenlijk in dezelfde vorm als vorige jaren. Het heeft met de Participatiewet wel een andere naam gekregen, namelijk “de individuele inkomenstoeslag”.

 

De toeslag is een geldbedrag wat je kan krijgen als je al langere tijd leeft van een laag inkomen. De meeste gemeenten kijken of je de laatste 3 tot 5 jaar van een inkomen op bijstandsniveau hebt geleefd. Je kan deze toeslag 1 keer per jaar krijgen nadat je het aanvraagt.

 

Onder de langdurigheidstoeslag had je als voorwaarden dat je een langdurig laag inkomen moest hebben, geen vermogen en geen uitzicht op inkomensverbetering mocht hebben. Deze voorwaarden blijven bij de individuele inkomenstoeslag hetzelfde.

Volgens de Participatiewet zou er ook een persoonlijke afweging moeten plaatsvinden bij de beoordeling. De gemeente toets dan:

- krachten en bekwaamheden

- de inspanningen die je hebt verricht om tot inkomensverbetering te komen (bijv sollicitaties, geen verlagingen van je uitkering wegens belemmeringen van werk/traject).
Maar wat ik tot nu toe heb gezien en gehoord heeft nog geen enkele gemeente deze laatste voorwaarden afgewogen.