• banner 1
  • banner 2
  • banner 3

Kostendelersnorm - minder uitkering met medebewoners

Kostendelersnorm: minder uitkering met medebewoners door de Participatiewet

Heb jij na 1 januari 2015 een bijstandsuitkering aangevraagd? Dan geldt de zogenaamde kostendelersnorm. Deze kostendelersnorm houdt in dat als je medebewoners hebt vanaf 21 jaar je een lagere bijstandsuitkering krijgt, omdat je je woonkosten met deze medebewoners kan delen. Het maakt voor de kostendelersnorm niet uit of je medebewoner echt een inkomen heeft of welk soort inkomen (werk, uitkering) je medebewoner heeft.

Voor iedereen die op 31 december 2014 al een bijstandsuitkering had, gaat de kostendelersnorm pas in op 1 juli 2015. Tenzij er voor 1 juli 2015 een wijziging optreedt voor wat betreft medebewoners, dus bijvoorbeeld als je er een medebewoner bij krijgt of je gaat verhuizen naar een huis met een medebewoner. Dan heb je wel voor 1 juli al te maken met de kostendelersnorm.

De kostendelersnorm betekent dus : hoe meer mensen in 1 woning wonen, hoe minder uitkering je per persoon krijgt. Het gaat dan wel om mensen die los van elkaar in dat huis wonen. Als je een relatie hebt, een gezamenlijke huishouding voert met iemand anders (zus/vriend) of als je met je minderjarige kinderen woont geldt de kostendelersnorm niet.

De kostendelersnorm geldt niet bij:

- medebewoners tot 21 jaar.

- medebewoners met een zogenaamde ‘commerciële relatie’, dus bijvoorbeeld (onder)huurders, kostgangers; die commerciële relatie moet je dan wel aantonen door een huurcontract of huurverklaring en betaalbewijzen. Ook moet de huur een bepaald bedrag zijn, waarvan de hoogte commercieel is. Voor die bedragen moet je denken aan rond de € 300,- voor een kamer. Sommige gemeenten sluiten aan bij de bedragen die het NIBUD noemt.

- kamerbewoners;

- studenten/scholieren; zij moeten dan onderwijs volgen met recht op DUO, WTOS of BBL-opleiding. Heb jij een inwonende student in huis met een baantje? Dit heeft geen invloed op jouw uitkering, zolang deze studeert, en het maakt ook niet uit hoeveel deze student verdient.

 

Wat krijg je dan voor uitkering?

1 persoon in huis = € 912,79  (dit is zonder vakantietoeslag)

2 personen = € 651,50           

3 personen = € 564,62           

4 personen = € 521,59           

5 personen = € 495,51           

 

Wijzigingen in medebewoners moet je direct doorgeven. Zodra er een medebewoner bijkomt of vertrekt moeten alle medebewoners dit aan de gemeente doorgeven. De norm van de uitkering wijzigt dan namelijk voor alle medebewoners. Je krijgt dan een nieuwe beslissing van de gemeente over je uitkering, want jouw norm wijzigt.

Overigens geldt jouw vermogen niet voor de beoordeling van het recht op uitkering van je medebewoners. Het vermogen wordt net als voor de Participatiewet per persoon vastgesteld.