• banner 1
  • banner 2
  • banner 3

Mag je bijverdienen met een bijstandsuitkering

Mag je bijverdienen met een bijstandsuitkering? Nee!

Een bijstandsuitkering krijg je omdat je zelf geen geld verdient of geen spaargeld hebt. Sommigen hebben een uitkering naast een (parttime) baan waarmee nog niet het minimuminkomen wordt verdiend. In dat laatste geval is er een aanvullende uitkering.

 

De hoogte van een bijstandsuitkering is zodanig dat je er (theoretisch) je leven van kunt betalen. Als je zelf genoeg geld verdient, dan heb je geen uitkering nodig. Als je zelf een beetje geld verdient, heb je minder uitkering nodig.

 

Als je wel geld verdient en je hebt een uitkering worden je inkomsten uit werk van je uitkering afgetrokken, alles wat je verdient.

De enige uitzondering hierop is de zogenaamde vrijlatingsregeling. De vrijlatingsregeling staat beschreven in artikel 31, lid 2 onder n Participatiewet. De vrijlatingsregeling geldt als je een baan krijgt nadat jij een bijstandsuitkering hebt gehad, zodat je uit de bijstand gaat. Van de inkomsten die jij verdiende tijdens de bijstand kan dan een half jaar lang 25% worden vrijgelaten. Vrijgelaten betekent dat deze 25% van je inkomsten niet van je uitkering af gaat. Dus die 25% krijg je bovenop de uitkering.