• banner 1
  • banner 2
  • banner 3

Marktplaats en een uitkering

Mag je spullen verkopen via Marktplaats met een uitkering?

Er is een scheidslijn tussen het verkopen van je eigendommen en “handelen”. Zolang jij je eigen spulletjes verkoopt via Marktplaats is er niets aan de hand. Denk aan fietsen en kleding van je kinderen of boeken. Die fietsen, kleding en boeken behoorden voor de verkoop al tot jouw eigendom, dit is dus jouw vermogen. Het melden van vermogen is met een bijstandsuitkering pas aan de orde als je een te hoog vermogen hebt. Met een bijstandsuitkering mag je als alleenstaande € 5.895,00 aan vermogen hebben, als gehuwde of alleenstaande ouder is dat het dubbele, € 11.790,00. Met die verkoop van je dochters fiets of dat ene boek kom je lang niet boven de vermogensgrens. We verkopen allemaal wel eens wat via Marktplaats of een andere site, een gemeente zit echt niet te wachten op duizenden meldingen over de verkoop van een boek voor € 5,00.

Kortom: verkoop jij je eigen spullen en kom je niet boven de vermogensgrens (€ 5.895,00 of € 11.790,00) dan hoef jij niets te melden bij de gemeente.

Verkoop via Marktplaats is van belang als je er “inkomsten” van hebt. Van inkomsten is sprake bij handel, dus vaak en veel verkopen. Van handel of inkomsten is geen sprake als je de goederen die je verkoopt je eigendommen zijn die je al in huis had staan. Van handel is wel sprake als je bijvoorbeeld fietsen of auto’s inkoopt (repareert) en die weer verkoopt via Marktplaats.

Handel, verkoop en inkomsten uit werk moet je natuurlijk ook melden als het niet via Marktplaats gaat. Ik heb door de jaren heen heel wat mensen ontmoet die met een bijstandsuitkering fietsen en scooters repareerden in hun schuurtje. Zelfs een keer een alleenstaande man die de fietsen in zijn huis had, waar tijdens een huisbezoek nog een roze meisjesfiets onder zijn dekbed werd gevonden!

Net als met andere inkomsten uit arbeid moet je ook je inkomsten via Marktplaats kunnen aantonen. Heb je een (parttime) baan bij een werkgever dan zal je hiervan een loonstrook ontvangen, maar als jij een zelfstandige bent moet je een administratie kunnen tonen. Dit geldt dus ook als je verkoopt via Marktplaats! Bewaar daarom je inkoopbonnen, print de verkoopadvertenties uit en hou in een schrift bij wat je kosten en opbrengsten zijn.

(Ik adviseer overigens ook om een administratie bij te houden als je je eigen spulletjes verkoopt via Marktplaats, dan kan je dat achteraf altijd laten zien)

Gemeenten mogen op grond van de Wet werk en bijstand informatie vragen bij instanties en bedrijven om het recht op bijstand te kunnen vaststellen. Andersom is zo’n bedrijf of instantie verplicht om deze gegevens aan de gemeente te verstrekken. Dat geldt voor banken, SVB, UWV, maar dus ook voor Marktplaats. Marktplaats houdt allerlei gegevens bij, gebaseerd op je marktplaats-account en IP-adres. Deze gegevens worden aan de gemeente verstrekt en kunnen als bewijs dienen voor jouw handelsactiviteiten op Marktplaats. Ook via het intypen van je telefoonnummer via google kunnen er allerlei advertenties van jou op internet verschijnen. Al deze gegevens zijn bewijzen in een rechtszaak.

Als je je inkomsten niet hebt opgegeven kan dit leiden tot opschorting, intrekken en terugvordering van je bijstand. Wordt er een bedrag teruggevorderd van je uitkering en heb jij onvoldoende informatie verstrekt aan de gemeente, kan je ook nog een boete krijgen.

Bovenstaande verhaal is hoe het zou moeten zijn volgens de wet en de rechtspraak. Ik heb al van verschillende mensen gehoord dat het in hun gemeente anders gaat. Dat de consulent zegt dat je elke verkoop, al is het van € 1,00 moet melden. Dat is dus niet de lijn uit de wet en de rechtspraak.