• banner 1
  • banner 2
  • banner 3

Sparen van een bijstandsuitkering

Sparen van een bijstandsuitkering.
Wist je dat je van een bijstandsuitkering wordt geacht te sparen?
Grote kans dat als je bijzondere bijstand aanvraagt voor bijvoorbeeld een wasmachine een afwijzing krijgt, omdat je er zelf voor had moeten sparen van je uitkering. Want dat is de standaard regel, alleen in uitzonderingssituaties krijg je daar bijstand voor. 

Als je uitkering start, mag je een eigen vermogen hebben. Dit vermogen heb je dan bijvoorbeeld in de vorm van geld op je rekening en/of de waarde van je auto. Een alleenstaande mag een vermogen hebben van € 5.895,00 en een echtpaar of alleenstaande ouder € 11. 790,00. Van dit vermogen moet je bijvoorbeeld ook je wasmachine vervangen en tapijt aanschaffen als je gaat verhuizen. Zolang je onder deze vermogensgrens zit, heb je recht op een uitkering. 

Ooit heb ik gezien dat een man € 30.000,00 had gespaard gedurende 15 jaar uitkering. Dan komt hij wel boven de vermogensgrens, maar dat mag dus als het maar aantoonbaar op je bankrekening is gespaard. Die man had overigens een zeer sober leven.

En ja, ik zie ook regelmatig dat mensen met een uitkering toch nog elke maand € 50- € 100 aan loten hebben bij de Postcode Loterij of online gamen / gokken, diverse boetes bij het CJIB betalen of zeer hoge telefoonkosten betalen. 
Dus tja.....theoretisch is sparen van een uitkering niet onmogelijk.