• banner 1
  • banner 2
  • banner 3

Tip - Zet nooit andermans geld op jouw bankrekening of andermans auto op jouw naam

Zet nooit andermans geld, auto of ander vermogen op jouw bankrekening of op jouw naam! In ieder geval niet met een uitkering, want dit kan grote gevolgen hebben voor je uitkering. (en ook als je geen uitkering hebt).

 

De rechtsregel luidt dat als iets op jouw naam staat, dat dit geld, de auto of een ander voorwerp tot jouw vermogen behoort. In een bezwaarprocedure heb je een ongelofelijke moeilijke taak om te bewijzen dat het geld niet van jou is. In 99% van de gevallen wordt het door een gemeente of een rechter gezien als jouw vermogen en auto’s die op jouw naam staan worden altijd als jouw vermogen gezien!

 

Ook kan ik je van harte afraden om een en/of rekening te bezitten met iemand waar je niet mee samenwoont of getrouwd bent. Bij een en/of rekening is namelijk geen duidelijke scheiding van je bankzaken, waardoor de gemeente kan zeggen dat er een financiële verstrengeling is. Dit heeft tot gevolg dat je geen recht hebt op een uitkering. Daarom raad ik je aan om helemaal geen en/of rekening te hebben, ook niet voor je oude moeder.

 

Hetzelfde advies geldt voor het borg staan of op jouw naam zetten van een woning, een lening, een hypotheek en het overmaken van geld via een moneytransfer voor iemand anders naar het buitenland. Van het overmaken van geld via een geldwisselkantoor naar het buitenland krijgt de gemeente jaarlijks overzichten, die ze vergelijken met het uitkeringsbestand.

 

Met een uitkering mag je wel vermogen hebben. Zie mijn vorige bericht in de groep. Bij de aanvang van je uitkering wordt je vermogen al vastgesteld, dit wordt in de toekennende beslissing beschreven. Ze maken dan een rekensom van al je bezittingen, zoals je saldo op je bankrekening en de waarde van je auto, minus je aantoonbare schulden.

 

Gedurende de loop van je uitkering mag je vermogen stijgen tot de vermogensgrens. Wanneer je vermogen boven de vermogensgrens komt, wordt je uitkering in ieder geval stopgezet. Als je al langere tijd dit te hoge vermogen had wordt je uitkering ook herzien en teruggevorderd over een voorgaande periode. Dat betekent dat je die hele periode uitkering zal moeten gaan terugbetalen en vanaf de stopzetting van je uitkering geen geld meer ontvangt.

 

Een nieuwe uitkering kan je pas krijgen als je vermogen weer onder de vermogensgrens ligt. Als je korte tijd voor je uitkeringsaanvraag een hoog bedrag uitgeeft of je dure auto verkoopt kan dit ook gevolgen hebben voor je uitkeringsaanvraag. Je uitkeringsaanvraag kan dan later worden toegekend dan de aanvraagdatum of je krijgt een verlaging (maatregel) op je uitkering.