• banner 1
  • banner 2
  • banner 3

Verhuizen

Ga jij verhuizen met een bijstandsuitkering?

1. Je moet altijd zelf je verhuizing doorgeven. Verhuis je naar een andere gemeente? Dan moet je de verhuizing bij de oude gemeente melden en bij de nieuwe gemeente een nieuwe uitkering aanvragen. Sommige mensen denken dat je automatisch een nieuwe uitkering krijgt bij de nieuwe gemeente. Maar dat is helaas niet zo. Elke gemeente is eigenlijk een eigen bestuur, een eigen eilandje. Dus je moet hier weer helemaal opnieuw beginnen. De ingangsdatum van de uitkering is de datum dat je hem aanvraagt, doe dit dus zo snel mogelijk. Zorg ook dat je je inschrijft in de Basis Persoons Registratie (BPR = nieuwe naam voor Gemeentelijke Basis Administratie). Het mooiste is als je aanvraagdatum, inschrijfdatum in BPR en de ingang van je huurcontract/koopcontract dezelfde datum is. Je uitkering gaat uiteindelijk wel pas in als je ook feitelijk in die nieuwe gemeente woont; dus dat je er slaapt, eet en tv kijkt J. Bij een verhuizing kan het zijn dat de nieuwe gemeentelijke sociale dienst contact opneemt met de oude gemeentelijke sociale dienst. Dit doen ze bijvoorbeeld om te vragen wanneer de uitkering in de oude gemeente is beëindigd of om na te gaan of je hier al bijzondere bijstand of langdurigheidstoeslag/individuele inkomenstoeslag hebt ontvangen.

2. Wil jij graag een bijdrage in de verhuis- of inrichtingskosten van je nieuwe woning? Gemeenten zijn erg verschillend in het toekennen van bijzondere bijstand voor verhuis- of inrichtingskosten.

De wettelijke regel luidt dat je hiervoor bijzondere bijstand kan krijgen als er sprake is van een noodzakelijke verhuizing en bijzondere omstandigheden. Hiervan kan sprake zijn als je verhuist met urgentie, bij een scheiding, huiselijk geweld, naar een 55+ woning of bij een gedwongen huisuitzetting. Maar het beleid verschilt heel erg per gemeente. Het beleid van de gemeente kan je soms op hun website vinden en anders kan je het opvragen. Het beleid is openbaar, niets geheims aan, dus laat je niet vertellen dat dit niet kan worden verstuurd!

3. Verhuis je naar een andere gemeente? Vraag dan de verhuiskosten in je oude gemeente aan, zoals de kosten van een busje of benzinekosten (bonnetjes bewaren). De inrichtingskosten van je nieuwe woning vraag je bij de nieuwe gemeente aan. Dit beleid is gelukkig wel in heel NL geldend (toch?).