• banner 1
  • banner 2
  • banner 3

Vrijwilligersorganisaties in Hoogeveen: 'Schrappen studiekostenregeling onacceptabel'

Vrijwilligersorganisaties in Hoogeveen die mensen in armoede en met schulden helpen trekken aan de bel over de gemeentelijke bezuinigingen op met name de studiekostenregeling. Dit gaat volledig de verkeerde kant op, stellen ze.

 

,,De gemeente Hoogeveen neemt besluiten waardoor mensen die al moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, verder in de problemen komen’’, zeggen Marcel Endendijk en Maaike van der Zande.

Endendijk is plaatsvervangend voorzitter van SomSom, een samenwerkingsverband tussen zo’n tien organisaties die vrijwillige inzet leveren op het gebied van financiële administratie. Van der Zande is bestuurslid bij het Loket Geldzaken.

Deze week hebben alle vrijwilligersorganisaties rond armoede en schulden gesproken over de gemeentelijke maatregelen rond de afschaffing van de studiekostenregeling en het moment waarop deze maatregel bekend is gemaakt aan de doelgroep.

Te duur

De aanschaf van een nieuwe fiets, schoolspullen, een bijdrage voor een schoolkamp. Deze zaken zijn voor sommige gezinnen te duur. Tot voor kort konden ze aanspraak maken op een regeling voor een tegemoetkoming in de kosten. Het gaat soms om honderden euro’s.

Maar de regeling is er niet meer. Volgens het college een noodzakelijke bezuiniging, gezien het belabberde financiële huishoudboekje van de gemeente die de komende jaren vele miljoenen moet bezuinigen.

‘Acuut probleem’

De vrijwilligersorganisaties begrijpen dat de tering naar de nering gezet moet worden. ,,Maar’’, zegt Maaike van der Zande, ,,deze ingreep stelt veel gezinnen voor een acuut probleem. Vaak hadden ze al schoolspullen aangeschaft, maar blijft vergoeding uit.’’

Endendijk en Van der Zande zijn geschrokken van de effecten. ,,Mensen zijn er door overvallen en zitten met de handen in het haar.’’ Ze willen in gesprek met de gemeente. ,,De zwaksten in onze samenleving verdienen onze steun en aandacht. Die groep moet je altijd proberen te ontzien.’’

‘Heel druk’

Hoeveel mensen door de maatregel in problemen komen is niet bekend. ,,Maar de Stichting Leergeld, waar mensen nu naar doorverwezen worden, hebben het heel druk gekregen’’, weet Marcel Endendijk. ,,Die organisatie keert echter geen geld uit, maar kan alleen spullen beschikbaar stellen.’’

De vrijwilligersorganisaties vinden de handelwijze van het college niet passen bij de ‘goede overlegcultuur’ in Hoogeveen. ,,Het siert de gemeente dat ze de meest schrijnende gevallen gaan bekijken, maar het is onvoldoende.’’

Versobering

De organisaties maken zich ook druk over de aangekondigde versobering van de meerkostenregeling, waardoor de gezinnen tussen de 130 en 110 procent van het minimumloon vanaf 2020 geen recht meer hebben op deze regeling. Het treft mensen die door een chronische ziekte of beperking/handicap extra kosten hebben gemaakt.

,,Wat de gemeente met deze maatregelen doet, is nog meer mensen de verkeerde kant op te sturen. Dat is voor ons niet acceptabel’’, besluiten Endendijk en Van der Zande.

Ombudsman

Eerder al sprak gemeentelijke ombudsman Maas van Egdom zich uit over het schrappen van de studiekostenregeling. Hij vindt dat het college de maatregel ten onrechte heeft opgelegd. In een brief aan het college pleit hij er voor het besluit terug te draaien en voor dit jaar gewoon toe te passen.

 

Bron: Dagblad Van Het Noorden.
https://www.dvhn.nl/drenthe/Schrappen-studiekostenregeling-onacceptabel-24836559.html